VELKOMMEN

Velkommen til Camillas mat og kakedesign! Liker du å lage kaker eller få inspirasjon til å gjøre det litt annerledes enn du pleier, så håper jeg du vil finne inspirasjon til litt kakeglede på bloggen min. Her kan du finne oppskrifter på feks de populære Sarah Bernard, masse forskjellig konfekter, bryllupskaker å også forskjellig type mat. Jeg elsker å utfolde meg på kjøkkenet, så jeg håper å kunne gi noen ideer i mat og kakeverden. Legg veldig gjerne igjen en kommentar, eller send meg en epost til cakildal@bbnett.no. Jeg har også side på facebook som du kan bli medlem av for å få jevnlige oppdateringer på innleggene mine. Trykk her og lik siden.

torsdag 26. august 2010

Franske makroner

Etter å ha hatt ett par ivrige gravere på besøk så ble jeg nettløs etter at de gravde over nettkabelen min, men nå er jeg endelig på nett, og kan få lagt ut oppskriften på mine franske makroner. Siden fryseren er full så blir det nok franske makroner på noen av mine medstudenter i morgen når jeg skal på skolen :O) Litt god lunch må man jo ha :D


Oppskrift:

200 gr melis
100 gr mandelmel( som man maler ut av hele skålede mandler)
100 gr eggehvite( ca 3 stk)
1 ts sitronsaft
30 gr sukker

Fyll:
25 gr glykose( fås på apoteket) eller om man ikke får tak i så kan man bruke lys honning.
150 gr fløte
125 gr sjokolade( Jo bedre sjokolade du bruker jo bedre fyll.)

Ett alternativt fyll 2 ( som jeg ikke har fremgangsmåte på her i bloggen)
Ganache smørkrem:
30 gr eggehvite
2 ts sukker. Dette stivpiskes.

140 gr sukker
3/4 dl vann. Dette kokes til seig sukkerlake og avkjøles.

150 gr romtemperert smør.

Hell avkjølt sukkerlake i massen mens du visper. Ha i smør litt og litt, og visp til glatt røre. Tilsett den smaken du vil ha, slik som jordbær syltetøy på de rosa, rom essens på de grønne osv. Men bruk aldri frisk sitron om du vil ha sitron smak feks, for da smelter skallene.Da må det brukes sitron essens.Mål opp mandlene. Siden mandlene skal skåldes, så mål opp litt mer enn de 100 gr som skal bli mel. Jeg maler alltid litt ekstra som jeg putter i fryseren, så denne gangen malte jeg opp 250 gr.Kok opp vann, og ha mandlene i det kokende vannet i 3-4 min.Ta opp mandlene og legg de på et kjøkkenhåndkle. Pakk de inn og rull mandlene inni håndkle for å få av skallet. Dette detter lett av, så lenge du har kokt de nok.Legg de ferdig skålede mandlene på en bakeplate og putt de inn i forvarmet ovn på 100 gr i minst 1 time.Kjør de tørkede mandlene i en mixer til de er et fint mel. Du må nok male de 2-3 ganger for å få mel.Mål opp riktig mengde av melis og mandelmelet du har laget.Sikt både mandelmelet og melisen sammen i en bolle.Og bland dette sammen.Så skal du mixe eggehviter, sukker og sitronsaft. Jeg pleier å bruke frisk sitron siden dette gir mye bedre smak enn essensen, men i latskapens navn orket jeg ikke på butikken igjen når jeg så jeg hadde glemt sitron, så da ble essensen som sto i kjøleskapet brukt.Mix eggehvitene og 1 ts sitronsaft til det er halvstivt. Tilsett 30 gr sukker og visp til det blir stivt skum.Vend inn mandelmel blandingen i skummet til en seig masse.Når røra er laget kan du dele den inn i så mange farger du ønsker å farge den i. Jeg ville ha 3 farger denne gangen, og valget ble på litt skarpe farger. Rosa, blå og lilla.Del røra i 3 skåler og tilsett farge litt og litt til du får fargen du ønsker.Så bruker jeg engangs sprøyte poser jeg kjøper på Mega og setter den oppi et glass eller litersmål for å gjøre det enklere å fylle med røra.


Mine 3 makronrører klare til bruk. Klipp hull i posen og sprøyt i vei.Sprøyt ca 20 kr store bottner med litt mellomrom imellom. Nå skal de stå i romtempratur i ca 1 time for å få en liten skorpe på de, før du steker de. Når du skal sette de i ovnen er det viktig at du bruker dobbelt stekebrett for ellers svir de seg fort. Sett inn i forvarmet ovn 170 grader i 7-8 minutter. Min ovn trengte 9 minutter.Utsiden av skallene skal være glansfulle og litt crispi og inni skal de være myke. Når du tar de ut av ovnen så lar du de hvile i 10 minutter før du snur bakepapiret og pensler baksiden med vann for å få de av. Vent 5 minutter til før du forsiktig løsner de fra bakepapiret.Fyllet kan lages av mange sjokoladertyper, og jo bedre sjokolade jo bedre fyll. Valrhona sjokolade er det absolutt beste, men siden det er vanskelig å få tak i her, så brukte jeg melkesjokolade. Noe som blir veldig jammi det også.


Finhakk sjokoladen og ha det i en bolle.Kok opp fløten og glykosen( Event honning)Hell den kokende fløten over sjokoladen og rør godt sammen til all sjokoladen er smeltet. Sett blandingen i kjøleskapet over natta før du fyller skallene.Når sjokoladeblandingen er avkjølt er den fortsatt litt bløt.Fyll sjokoladeblandingen i en sprutepose, og fyll halvparten av skallene med deilig sjokolade ganach og legg på den andre halvparten på toppen av makronene.Sett kjølig i kjøleskapet.En liten bit av himmelen er produsert, og serveres gjerne sammen med en kopp krutt sterk kaffe.
Disse makronene holder seg ca 1 uke i kjøleskapet, og de er utrolig fine å fryse. Legg da ikke makronene rett oppå hverandre, men med matpapir imellom. Da er det enkelt å ta ut en og en om du plutselig får overaskende kaffebesøk. Trenger ikke tine før du spiser de.

Håper dere får en fortsatt super kveld.

Camilla.

20 kommentarer:

 1. Disse så og hørtes skikkelig gode ut:) Må nok prøve ut denne oppskriften snart.. Lurer veldig på hvor du får tak i fargene du bruker..? Må man bestille fra nettet (isåfall hvor), eller finnes de i butikker i f.eks Lillehammer, Gjøvik eller Hamar? :)

  SvarSlett
 2. Sitter nesten og sikler på tastaturet her jeg kikker på godsakene!! Gu` du er flink!!
  Følger nå bloggen din fra og med NUH!!

  Gleder meg!!

  ~drageklem~

  SvarSlett
 3. Frida: fargene jeg har vist her har jeg kjøpt på nett, men du får like gode wilton gele farger på glassmagasinet på strandtorget Lillehammer.
  På Jernia har de også farger, men de er flytende og da behøver man litt mer farge for å oppnå sammen konsentrasjon, men de er også bra. Bare ikke kjøp matbutikk konditorfargene, de er ikke brukanes.

  Dragen: Så godt jeg kan få drager til å sikle, det tar jeg som et komplimang ;O)

  SvarSlett
 4. Oh...Årets julegavetips? :) Helsekosten har forresten ferdig mandelmel - et tips om du har det travelt senere! :)

  SvarSlett
 5. Ja disse må jo være suveren julegave til de som har alt ;O) Takk for tipset. greit om man har det travelt å ha ferdig mel.

  SvarSlett
 6. Slik som jeg gleder meg til du skal bake til bryllupet mitt:))

  SvarSlett
 7. Ah, tar sin tid med svar siden jeg først nå fant ut hvor jeg kan få oversikt på hvor folk har skrevet til meg, uten at jeg må lete nedover siden :D
  Du Ida, jeg stor gleder meg til jobben også...ingenting slår bryllupsbakst :D

  SvarSlett
 8. hvilken internett side har du kjøpt konditor fargene på? var i bergen (Lagunen) der hadde de verken på apotek eller hobby-butikk. på apoteket sa de at de ikkje solgte konditor farge uten om juletiden. :(

  hadde vore fit om du hadde hatt nåken internettsider eg kunne fått. :)

  SvarSlett
 9. Jeg har kjøpt farger fra mange forskjellige steder. Men her er en av sidene som finnes i norge.

  http://www.kakeboksen.no/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=10&Itemid=61

  Også får du kjøpt cacas og wilton farger i noen glassmagasiner og på Jernia butikker.

  SvarSlett
 10. Kanskje det er jeg som er tett nå men hva mener du med dobbelt stekebrett?

  SvarSlett
 11. Dårlig forklart bare ;O) Da tar du bare to stekebrett og legger sammen oppå hverandre, slik at det blir tykkere enn med ett :O) Lykke til.

  SvarSlett
 12. OOOOKEEEIIII!!!! :o)
  Har lest et annet sted (husker ikke hvor) at man unngår brenning om man lar ovnsdøra stå litt på gløtt. Takk for at du oppklarte "mysteriet" :o)
  De ble driiitgode!
  Hilsen Marita.

  SvarSlett
 13. Sååå bra...godt med løste "mysterier" ;O)
  Vet noen bruker døra på gløtt, men det trenges ikke om man følger oppskrifta på denne :O)

  SvarSlett
 14. heihei holder det mandelmelet seg lenge? lagde det her om dagen å glemte å fryse det :) elsker sia di btw! forbildet mitt du :D

  SvarSlett
 15. tuuusen takk..det må jeg si, ikke verst å være forbilde ;O)))
  Ingen fare, det holder noen uker, men frys det nå. Nøtter blir fort harskt, så greit å fryse det så holder det mye lenger.

  SvarSlett
 16. hva mener du med det etter de har hvilt i 10 min? når du skal snu bakepapiret og pensle noe med vann? forstod ikke det helt. er litt treig i nøtta ;P

  SvarSlett
 17. Ja du må la de stå i 10 minutter før du pensler med vann...så lar du de stå 5 min med vannet, da løsner de greit.

  SvarSlett
 18. Supert at du har med bilder, mye lettere å forstå. :D Gleder meg til å prøve :D

  SvarSlett
 19. Ja, det er alltid litt lettere å forstå når man ser det enn å få det forklart:) Lykke til.

  SvarSlett