VELKOMMEN

Velkommen til Camillas mat og kakedesign! Liker du å lage kaker eller få inspirasjon til å gjøre det litt annerledes enn du pleier, så håper jeg du vil finne inspirasjon til litt kakeglede på bloggen min. Her kan du finne oppskrifter på feks de populære Sarah Bernard, masse forskjellig konfekter, bryllupskaker å også forskjellig type mat. Jeg elsker å utfolde meg på kjøkkenet, så jeg håper å kunne gi noen ideer i mat og kakeverden. Legg veldig gjerne igjen en kommentar, eller send meg en epost til cakildal@bbnett.no. Jeg har også side på facebook som du kan bli medlem av for å få jevnlige oppdateringer på innleggene mine. Trykk her og lik siden.

onsdag 15. desember 2010

Sjokolade karameller.


Førjulsmorgen, og fred og ro i sinnet.
Ikke noe er bedre enn stille morgener, fyr i peisen, se utover mjøsisen og se isen funkle i det sola står opp.
Om jeg får en kaffekopp i tilegg, så skal jeg slettes ikke klage uansett hva dagen skulle bringe meg i dag.

I dag skal jeg spare dere for samme jobben som jeg har drevet med i noen år : Lete etter god karamell oppskrift.
En ting er sikkert, og det er at karameller har jeg prøvd å lage 100 ganger til jul, og egentlig aldri fått de ordentlig til. Det har som regel endt opp med at de enten blir for harde, myke, klissete, ikke gode, at de overhode ikke stivner, eller noe annet rart.
Men tilslutt fant jeg oppskriften som er en konfekt verdig. Rett og slett en luxus karamell. Denne er så utroooolig god, og den klistrer seg IKKE til tennene, så herved er prosjekt "finne god karamell" avsluttet, og oppdraget ses på som suksessfullt gjennomført.



Ingredienser:
100 g melkesjokolade
110 g sukker
1 ½ dl fløte
100 g glukose (fåes på apotek)
2 ts vaniljesukker
10 g smør





Først må du ha sukker i en tykkbunnet kjele. Og det er viktig du bruker en god kjele, for ellers ender du med brent karamell.


For å få til disse karamellene må du ha Glukose. Dette får du kjøpt på apoteket, eller du kan bestille til halve prisen på nettet.


Hell 100 gr glukose i sukkeret.


110 gr fløte blandes i.

Så har jeg i 2 ts vaniljesukker.

Bland alt sammen godt, og kok opp under omrøring.

La koke under omrøring til alt er godt oppløst og temperaturen når 118 grader. Det tar ca 30 minutter. Dersom du har kan du bruke elektronisk steketermometer eller sukker termometer for å kontrollere temperaturen. Hvis ikke må du gjøre ”karamelltesten”: Hell en dråpe karamellmasse i et glass kaldt vann. Karamellen en ferdig hvis dråpen stivner med det samme og kan formes til en kule.

Hakk melkesjokolade og bland dette i massen når den er kokt ferdig.


Bland i sjokoladen og smøret.

Rør til en glatt og fin masse.


Denne massen blir veldig varm, så jeg valgte å ha den i en sprutepose for å få den opp i formene.

Og siden det er jul, så må man jo ha former med julemotiv. Disse er kjøpt på Åhlens

Så er det bare å sprute i kremmerhusene, og sette de kaldt etterpå.



Et lite hav av karameller. Like greit å lage mange med engang, for disse går fort.



Disse små godbitene gjør seg fint i en fin bolle på bordet, i jula. Eller sett de sammen med småkakene på kakefatet, som en søt liten fristelse.

En god bit av deilig myk karamell.

Det var litt julesnask, og storproduksjonen har begynt på hjemmebane, så det kommer mer. Bare å følge med :)

17 kommentarer:

  1. Yummi :) Disse så veeeeldig gode ut :)

    SvarSlett
  2. Jepp, de ER virkelig veldig gode...bare å prøve og teste ut ;)

    SvarSlett
  3. En del oppskrifter der det er brukt glukose så står (svensk) hvit sirup som et alternativ (f.eks i sukkerpasta) Vil det fungere bra her? =)

    SvarSlett
  4. Ja det vil nok fungere helt fint. De fleste oppskrifter er det sirup i, og ikke glukose. Vil bare anta at de kan bli litt seigere enn om du bruker glukose.
    Lykke til.

    SvarSlett
  5. Mener du virkelig 100 gr glukose?? Prøvde det.. De er steinharde som sukkertøy, enda jeg bare kokte dem i 15 minutter?

    SvarSlett
  6. jeg laget disse i jula, de var kjempe gode :))

    SvarSlett
  7. Ja det er 100 gr glukose. Siden de blir for harde har du enten kokt for lenge eller fått for høy temperatur.

    SvarSlett
  8. Disse skal jeg hvertfall lage til jul :) De så super gode ut :) :)

    SvarSlett
  9. Bare å glede seg...de er utrolig gode.

    SvarSlett
  10. Helt klart en julegodis vinner :) Disse var super gode :) :)

    SvarSlett
  11. hvilken type sjokolade bruker du? =)

    SvarSlett
  12. Jeg har brukt melkesjokolade jeg har handlet i Nederland på de her, men Freia melkesjokolade er det absolutt beste.

    SvarSlett
  13. Ser spennende ut, men vil ikke sjokoladen bli "brent" hvis man blander den i så varm masse?

    SvarSlett
  14. dette så super godt, må prøves, veit ikke om jeg klarer å vente helt til jul :)

    SvarSlett
  15. dette så super godt, må prøves, veit ikke om jeg klarer å vente helt til jul :)

    SvarSlett
  16. Nettopp laget årets porsjon. Farlig gode.

    SvarSlett