VELKOMMEN

Velkommen til Camillas mat og kakedesign! Liker du å lage kaker eller få inspirasjon til å gjøre det litt annerledes enn du pleier, så håper jeg du vil finne inspirasjon til litt kakeglede på bloggen min. Her kan du finne oppskrifter på feks de populære Sarah Bernard, masse forskjellig konfekter, bryllupskaker å også forskjellig type mat. Jeg elsker å utfolde meg på kjøkkenet, så jeg håper å kunne gi noen ideer i mat og kakeverden. Legg veldig gjerne igjen en kommentar, eller send meg en epost til cakildal@bbnett.no. Jeg har også side på facebook som du kan bli medlem av for å få jevnlige oppdateringer på innleggene mine. Trykk her og lik siden.

mandag 11. oktober 2010

Hvordan lage marsipan roser.Ny uke, og en litt kortere blogg uke. Jeg skal til Praha med 6 venninner på onsdag, så da blir det noen dager uten blogging. Jeg storgleder meg, og ser virkelig frem til noen dager med fantastiske damer.

Men endeeeelig fikk jeg tid til å lage en "how to do" på rosene jeg lager. Det er så mange som har lurt på om jeg ikke kan legge ut hvordan jeg lager roser, og det har tatt litt tid før jeg fikk gjort det, men her er de ihvertfall.
Det finnes sikkert 100 måter å lage en marsipan rose på, men her er 3 av de metodene jeg bruker mest. Den ene metoden er med verktøy, de to andre er uten. Veldig greit å ha muligheten til å lage fine kaker uten alskens verktøy også.
ROSE NR 1. LAGET MED VERKTØY

 

Slik skal rosen se ut til slutt.Kjevle ut marsipanen til den er ganske så tynn. Stikk ut to rosesirkler. Det lønner seg å ikke stikke ut flere av gangen en de du skal lage rosen av, for ellers så tørker marsipanen og den blir håpløs å jobbe med.


Legg over plast, og bruk en skje som du jevner over kanten på kronbladene. De skal være ganske så tynne i enden, for at de skal se mest mulig naturlig ut. Jo tynnere du får de, jo bedre er det.


Når man ser at enden på bladene begynner å "bulke" seg, så får du perfekte roser.

Rull deg en liten kjegle som du setter på midten av den ene rosesirkelen.


Nå hadde jeg så fersk marsipan at jeg trengte ikke bruke noe vann på for at bladene skulle feste seg, men om bladene ikke vil sitte, tar du en pensel med bittelitt vann, og smører rundt kanten av hvert kronblad.
Det første kronbladet ruller du rundt kjeglen, og lar det være en bitte liten åpning på toppen. Det er dette som utgjør om du får en fin rose eller ikke. Er hullet for stort, blir det ikke lik en ekte rose.Når du skal ta blad nr 2, så hopper du over et blad, og tar det neste. Brett litt av toppen på kronladet bakover, slik at det ser ut som de vrir seg litt bakover.¨Slik ser rosen ut fra toppen etter at du har hatt på 2 blader.


Hopp over et kronblad og ta det neste. Og så gjentar du med de to siste bladene.


Nå har du en halv rose ferdig. Sett den oppå den andre sirkelen med roseblader.


Fortsett på samme måte. Annenhvert roseblad skal opp. Og husk å bøy endene på kronladene litt ut. Pass på at bladene blir i samme høyde hele veien rundt som den første rosa du satt inni.


Da var rosen ferdig, og om du vil ha den enda større, så lager du enda en rosesirkel, og gjør prosessen enda engang.


Ferdig resultat.
ROSE NR 2. FRIHÅNDS ROSE.

 


Denne rosen synes jeg er kjempe fin, og det er den desidert enkleste rosen du kan lage.


Først ruller du en pølse av marsipan. Jo tykkere den er, jo større rose får du.


Bruk hånda de og glem marsipanpølsa flat.


Bruk en plastskje og dra marsipanen nedover. Det skal være litt rufsete i kantene, så om noe ryker når du drar skjeen nedover gjør det ingen ting.

Dra nedover så du får form som noen "takrenner"


Slik skal det se ut når du har gjort remsen ferdig. Den skal være litt tykkere i den enden du ikke har dratt utover.


Løft opp enden og begynn å snurr den sammen slik at det danner senter i rosa. Den tynneste delen skal opp.Så drar jeg litt av marsipanen bakover så jeg får en "fold"


Hele tiden så tar du litt bakover og så fremover, rundt og rundt til det danner rosen.


Samle rosa inne i hånda de, mens du danderer marsipanen i folder.


Du må nærmest "brette" deg frem og tilbake for å få til bladene.

Om du vil ha enda større rose, er det bare å fortsette med enda en remse. Ingen vil se noen skjøter her. Bare fortsett litt bak kanten der du sluttet.

Her ser du nærbilde av senteret av rosa.


3 roser i en bukett. På endene av bladene så kniper jeg marsipanen litt sammen, for å få en spiss. Det gjør at rosen ser mer levende ut.


På denne mini bryllupskaken har jeg brukt denne varianten av roser.ROSE NR 3. MED ENKELT VERKTØY


Dette er den første typen roser jeg lagde når jeg begynte med kake dekorering.


Jeg kjevler et tynt lag av marsipanen. Før jeg fikk denne metall utstikkeren, så brukte jeg korken til en melkekartong å stikke ut sirklene med. Det fungerer like fint som denne sirkelen.Stikk ut 8 sirkler.


Bruk en plastskje og dra den ene enden av sirkelen slik at du får en dråpe form. Så tynner du kronladet på enden lik som jeg viste på rose nr 1. Endene skal være så tynne som du klarer, uten at de ryker.

Dette må du gjøre på alle bladene. Dette er den teknikken som tar aller lengst tid, så derfor bruker jeg den sjelden nå lenger, men den er kjempe fin å bruke om du bare skal ha noen løse blader som ligger ved siden av rosa på kaka slik som jeg har gjort på den kaken på bilde under her.  Og det er en veldig fin rose om du ikke har noe verktøy å hjelpe deg med.Roseblader som flyter utover.
 Vil du se resten av denne kaken kan du se her

Lag den en kjegle som er litt kortere enn selve kronbladet.


Så legger du bunnen av kjeglen mot spissen av kronladet.


Og fold kronbladet rundt kjeglen. Husk på å få det første bladet pent på, for dette danner selve rosen. Om marsipanen ikke er helt fersk vil det være litt vanskeligere å få bladene til å sitte, så da må du pensle kantene med bitte litt vann.


Mot skjøten på det første kronbladet,legger du på kronblad nr 2. Og her også må du brette litt av toppen på bladene litt utover.


Blad nr 3 legger du halvveis over blad nr 2, slik at de overlapper.På denne måten fortsetter du rundt rosen til alle bladene er på.


Rosen er snart ferdig.


Den ferdige rosen med 8 kronblader. Du kan selvfølgelig lage rosen enda større med flere kronblader.


De tre rosene samlet. Klare til å brukes som pynt til noen nydelige kaker.Ønsker dere en god start på jobbeuka. Og lykke til med rosehagen;)

17 kommentarer:

 1. Takk takk, jeg bruker selv teknikk nr 3 ser jeg...har også prøvd nr 2, eller det var den jeg starta opp med da jeg laga roser, men har ikke brettet bakover igjen - takk igjen, morsomt innlegg

  SvarSlett
 2. Ja det er så mange måter å lage roser på, så greit å se forskjellige teknikker. Alle har sin måte, og det er jo en form for håndtverk :O)

  SvarSlett
 3. Utrolig fin blogg, og så utrolig mange kaker!! Elsker selv å bake, men syns dine er så fine. Og det ser så vanskelig ut, haha. Men hvor kjøper du marsipanen fra?

  SvarSlett
 4. Tusen takk for det.
  Det er ikke så vanskelig om man her det rette utstyret og bitte litt øvelse...prøve litt og feile, så går det til slutt :)
  Jeg kjøper endte på nettet fra pals, eller så går jeg til den lokale bakern og kjøper fra han.
  Ønsker deg et godt kakenytt år ;)

  SvarSlett
 5. Hei! må bare få skryte av den flotte bloggen din! jeg suger til meg alt du legger ut og er så takknemlig for de steg-for-steg seriene dine!

  Ser stadig frem til nye ting, du er superflink og det er utrolig moro å følge deg!

  - kristin -

  SvarSlett
 6. Åååå, så koslig å høre Kristin...det setter jeg pris på :)
  Tusen takk.

  SvarSlett
 7. hva slags farge bruker du for å få rosen så røde, de er kjempefine

  cecilie

  SvarSlett
 8. Jeg bruker gelefarger fra Wilton som heter red red på disse rosene.

  SvarSlett
 9. Hei:)
  Sånn som den lille bryllupskaka du har vist med type rose numer 2, hvordan har du festet rosene på kaka der?
  Kjempe fin blogg! har lagt meg til som følger jeg:)

  SvarSlett
 10. De har jeg festet med tannprikere:)

  SvarSlett
 11. Hei! :)

  Hvor får man kjøpt den utstikkeren på rose nr.1?? :)

  SvarSlett
 12. Den frihåndsrosen din var kjempelekker.
  Selv bruker jeg kun den du har som nr 3. Prøvde 1'ern, men syns ikke jeg fikk til det like greit som den andre.
  Lekre roser lager du iallefall :-)

  SvarSlett
 13. Skal man steke marsipanen?
  Super bra blogg!!!

  SvarSlett