VELKOMMEN

Velkommen til Camillas mat og kakedesign! Liker du å lage kaker eller få inspirasjon til å gjøre det litt annerledes enn du pleier, så håper jeg du vil finne inspirasjon til litt kakeglede på bloggen min. Her kan du finne oppskrifter på feks de populære Sarah Bernard, masse forskjellig konfekter, bryllupskaker å også forskjellig type mat. Jeg elsker å utfolde meg på kjøkkenet, så jeg håper å kunne gi noen ideer i mat og kakeverden. Legg veldig gjerne igjen en kommentar, eller send meg en epost til cakildal@bbnett.no. Jeg har også side på facebook som du kan bli medlem av for å få jevnlige oppdateringer på innleggene mine. Trykk her og lik siden.

tirsdag 19. oktober 2010

Hveteboller og vaniljeboller.


Da er jeg ferdig med en fantastisk ferie i Praha sammen med jentegjengen. En helt ubeskrivelig fin tur, vakker by, herlige mennesker, masse latter, nydelig mat, mye godt drikke og fantastisk atmosfære. Rett og slett balsam for sjelen. Men jeg glemte bare å søke om ferie etter ferien.
Jeg kan love dere at storbytur med 6 jenter, er overhode ikke noe hviletur. Så jeg kunne nok trengt noen dager med avslapning etter sene kvelder og uendelige timer i Prahas vakre gater.
Men en slik tur gir så  mange minner å se tilbake på, så da får man heller leve med å være litt sliten noen dager etterpå.

Men nå har jeg hatt bloggfri så lenge at det klør i fingrene etter å lage flere innlegg, så jeg starter med noe alle en gang har laget og som jeg er sikker på at mange har mislykkes med. Nemlig vanlige hveteboller. Vet ikke hvor mange ganger jeg har stått med steinharde boller fordi hevingen gikk skeis jeg, men det er noen turer i løpet av min "bakekarrière"
Men dette er "gulloppskriften" min på hveteboller, som alltid går bra bare man følger riktig fremgangs måte.


Ingredienser

50 g fersk gjær
100 g smør
3,5 dl melk
1 dl sukker
1 ts kardemomme ( For de som liker det)
0,5 ts hornsalt( kan sløyfes, men da garanterer jeg ikke for resultatet)
ca 600 gr hvetemel


Pensling:
1 egg
2 ss vann


Smuldre gjæren i en bolle. Husk at gjæren må være fersk, og at du får best resultat med fersk gjær, men man kan som nødløsning bruke tørrgjær.Smelt smøret i en kjele på svak varme.

Når smøret er smeltet så tilsetter du 3,5 dl melk. (Gjerne H-melk) Og forsiktig varmer det noen minutter, til smørmelken holder 37 grader. Den må IKKE være for varm, for da dreper du gjæren.


Ha litt av smørmelken i bakebollen og løs opp gjæren i dette. Tilsett så resten av smørmelken.


Tilsett 1 dl sukker og hornsalt( og kardemomme om du bruker det) i blandingen.Bland inn det meste av melet, men ha heller for lite en for mye mel i deigen. Har du for mye kan bollene fort bli harde.

Så kommer det et lite triks. Kna deigen i ca 8 minutter. Det er lenge, men se på det som en trenings økt, og du vil få mye luftigere boller.
Sett deigen til heving på et lunt sted under plast, i 50 minutter.


Så er det bare å starte trillingen av boller. Jeg skulle egentlig ha med meg barna mine til den jobben, men de var travelt opptatt med lekekompiser og trehytte bygging, så jeg måtte gjøre jobben alene.


Hveteboller med vaniljekrem.

Jeg delte deigen min i to og lagde den ene halvparten om til vaniljeboller. Noe som gjør stor suksess her i huset.
Kjevle deigen ganske flat.Så deler jeg leiven i passende firkanter som skal fylles med vaniljekrem.


Jeg hadde hjemmelaget vaniljekrem i fryseren, men her kan man fint bare bruke den du kjøper i butikken om man vil ha det litt lettvint.


Ha på en femkrone stor størrelse med vaniljekrem på firkantene.


Når jeg pakker inn vaniljekremen, så krysser jeg hjørnene mot hverandre for å unngå at det skal renne ut noe.Når du har krysset alle hjørnene, så klemmer du forsiktig med fingrene sammen deigen der du ser det trengs for å tette helt.


Så ruller jeg bare lett på bollen slik at den blir rund og fin.


Bland en eggeplomme med litt vann og pensle bollene. La bollene heve seg luftige i ca 40-60 min. Min erfaring er at jo bedre tid du tar deg til heving, jo luftigere boller får du.


Så er det bare å steke bollene på 230 grader på NEDERSTE rille i 10 min.


Rykende ferske boller klare for mine små trehytte byggere.


Litt vaniljekrem inni bollene gjør de utrolig gode. Deilig sødme sammen med fersk gjærbakst.

Servere gjerne bollene dine sammen med en kopp kakao med mini marsmellows. Rett og slett perfekt høstkos.

Å lag gjerne dobbel porsjon med disse bollene om du har barn, for de går utrolig fort, og de er også perfekte å fryse og bare ta opp igjen når man får lyst på noe godt.
Ha en super tirsdag.

9 kommentarer:

 1. Takk for oppskrift, denne skal prøves! Har aldri fått til skikkelig gode boller :)

  SvarSlett
 2. Da prøver du igjen og følger nøye fremgangsmåten og akkurate målmengder på ingredienser, så får du verdens beste boller....ikke for mye mel, nok heving og hornsalt og du har perfekte boller:O)

  SvarSlett
 3. Mmmm, fikk lyst på boller je gitt;)

  SvarSlett
 4. Boller er snask det...kommer helt sikkert noe godt på kveldsvakt snart;O) feire arbeidshelga våres :D hihi

  SvarSlett
 5. Må man elte for hånd eller går det greit med kjøkkenmaskin? Og er det 8 min da også?

  SvarSlett
 6. Kjøkkenmaskin går fint...bare ikke sett den på for høy speed, for da blir deigen for varm. Middels hastighet i ca 5 minutter.
  Lykke til.

  SvarSlett
 7. Tusen takk for veldig god oppskrift Camilla :) Har brukt den flere ganger nå og kom på at du fortjente en takk :)

  M.Buajore :)

  SvarSlett
 8. Så utrolig hyggelig...veldig godt du har funnet oppskriften som fungerer:)

  SvarSlett
 9. Tusen takk for god bolleoppskrift som jeg fant på din blogg!!

  SvarSlett