Da er det ny uke, og jeg er helt sikker på at mange stresser med forbredelser til jul.
Selv er jeg laaangt fra ferdig med alt jeg har planer om, og siden jeg har igjen en trekk eksamen også( som jeg sikkert er så heldig å få komme opp i), så får julen komme om jeg blir ferdig eller ei.
Jeg vet at mange spiser kveite i romjula, og det er den aller beste fisken noen kan servere meg. I dag tenkte jeg å vise dere et alternativ på hvordan du kan tilberede denne nydelig fisken. Siden jeg er svak for Italiensk mat, så tenkte jeg å vise dere hvordan kveite med Italiensk vri kan gjøres.
Og jeg LOVER, denne varianten kan du fint servere i jula som et GODT alternativ til den mer norske varianten.
Tilbehør:
Potet og olivensalat
Ruccola og tomatsalat
Pesto
Grillet aubergine
Dette trenger du til 4 porsjoner:
1,2 kg Norsk kveite delt i 4 koteletter a 300 gr.
Saltlake av 1/2 l vann og 50 gr salt.
Pepper og oliven olje
Potet og olivensalat:
600 gr småpoteter(mandel/ nypoteter/amandine)
1/4 dl olivenolje
100 gr bacon i biter
1 fedd hvitløk, finhakket
40 gr kapers
2 sjalottløk, strimlet
2 ss sitronsaft
2 ss estragon, finhakket( dette hadde ikke jeg i)
4 ss oliven uten stein
Salat og ny kvernet pepper.
Ruccola og tomat salat:
20 blader ruccola salat
4 plomme tomater i båter
1/2 dl olivenolje
1 ts rødvinseddik
Salt og pepper
Pesto:
(kan selfølgelig kjøpes ferdig, men anbefaler på det sterkeste å lage selv)
100 gr basilikumblader
100 gr pinjekjerner
50 gr parmesan, revet
2 fedd hvitløk
2 dl olivenolje
Pepper
Grillet aubergine:
Aubergine
Olivenolje
Salt og pepper.
Pesto:
Helt til å begynne med starter jeg med å lage pestoen ferdig. Denne kan du gjerne lage dagen i forveien, så er du ferdig med jobben.
Du trenger 100 gr basilikum.
Du trenger 100 gr pinjekjerner.
Og 50 gr revet parmesan.
Rist pinjekjernene lett i en tørr panne. De skal bli gyldne.
Hakk to fedd hvitløk.
Mål opp 2 dl GOD olivenolje. Jo bedre olje du bruker, jo bedre pesto får du.
Ha alle ingredienser, uten om olivenoljen, i en morter eller stavmikser, og mos til en grøt. Spe med olivenolje og smak til med pepper.
Potet og olivensalat:
Sett stekeovnen på 200 grader.
Vask og tørk potetene godt. Ha de i en ildfast form sammen med olivenoljen. Bak dem i ovnen i ca 20 minutter før du tilsetter baconet, og vend dem underveis i stekingen.
Hakk baconet i biter, og tilsett i potetene etter 20 minutter. Stek videre i 10-15 minutter.
Så skal du lage blandingen du skal ha over potetene på slutten. Hakk 4 oliven i biter.
2 ss sitronsaft.
40 gr kapers.
Bland alt sammen med 2 strimlede sjalottløk og salte og peppre.
Denne blandingen har du over potetene når de er ferdig stekt, og rører det sammen.
Fisken:
Legg kveitekotelettene i saltlake av 1/2 l vann og 50 gr salt i 20 minutter. Tørk av på kjøkkenpapir.
Gni stykkene inn med olivenolje, salt, pepper og hvitløk.
Grill kveiten i 3-4 minutter pr side. Grillen må ikke ha for sterk varme. Og ha gjerne på litt olje og hvitløk under grillingen.
Ruccola og tomat salat:
Hakk plommetomatene
Bland tomat og ruccola sammen i en bolle. Ha over 1/2 dl olivenolje og 1 ts rødvinseddik. Smak til med salt og pepper. Når du har salt på en salat må den serveres med en gang. Saltet vil trekke ut vannet av salaten og gjøre den slapp.
Jeg brukte denne rødvinsedikken, men det finnes mange varianter på markedet.
Grillet aubergine:
Skiv auberginen på langs
Pensle skivene med olivenolje, salt og pepper. Og grill de til de er møre. Dette må gjøres rett før du skal servere fisken.
Så danderer jeg alt på tallerkenen. Jeg legger først den grillede auberginen på fatet, ved siden av legger jeg fisken. Ha over potetene og så tomatsalaten. På fisken tar jeg en liten skje med pestoen.
Aubergine og potetblandingen.
Tomatsalaten.
Fisken med pesto.
Da har dere fått et alternativ til litt annet enn bare søtsaker også. Man må jo ha litt god mat i jula også.
Men siden jeg er søtmoms, så har jeg ikke gitt meg helt med konfektlagingen, så neste innlegg blir nok noe mer usunt er jeg redd ;)
Ha en strålendes fantastisk førjulsdag.
Griller du kveita i ovnen?
SvarSlett