VELKOMMEN

Velkommen til Camillas mat og kakedesign! Liker du å lage kaker eller få inspirasjon til å gjøre det litt annerledes enn du pleier, så håper jeg du vil finne inspirasjon til litt kakeglede på bloggen min. Her kan du finne oppskrifter på feks de populære Sarah Bernard, masse forskjellig konfekter, bryllupskaker å også forskjellig type mat. Jeg elsker å utfolde meg på kjøkkenet, så jeg håper å kunne gi noen ideer i mat og kakeverden. Legg veldig gjerne igjen en kommentar, eller send meg en epost til cakildal@bbnett.no. Jeg har også side på facebook som du kan bli medlem av for å få jevnlige oppdateringer på innleggene mine. Trykk her og lik siden.

fredag 27. juli 2012

Hvordan filetere og tilberede skate.


 Heia.
Jeg må være den lykkeligste fiskeren i verden....over å få en SKATE....som alle fiskere bare hiver utti igjen(?????) Vel, jeg heiv IKKE min skate på sjøen igjen, og jeg kan bare fortelle at det burde IKKE fiskerne gjøre heller. Det smakte NYDELIG. Spesielt når jeg fikk dampet den i litt hvitvin og hvitløk.
Jeg var egentlig på jakt etter krabbe, men så hadde denne luringen sneket seg inn i teina mi. Jeg var ihvertfall overlykkelig for å bli premiert for hard og tro teine innsats. Til gjenngjeld ble skaten tilberedt etter beste evne.
Det sto jo ikke skate "tilbehør" på handle lista mi når jeg handlet, men jeg tok av det jeg hadde, og oppskriften som ble til har jeg tenkt til å dele med dere.
Men før jeg kunne få den i gryta måtte den tilberedes, og siden jeg ikke er noen kløpper på det, tenkte jeg at kanskje ikke alle andre er det heller, så her kommer fremgangsmåte på filetering.

 Siden jeg fikk denne krabaten i krabbeteina, så hadde krabbene startet på ett herremåltid. De hadde spist av fisken min, men heldigvis ikke på vingene som jeg skulle spise.


 Det var noe voldsomt med små tenner på denne krabaten.


Skjær et snitt under munnen for å avlive fisken, og skjær så ut vingene.
Du kjenner brusken i vingen godt, så det er enkelt å se hvor tett til kroppen man skal skjære.


En vinge fjernet.

Det var ikke så store vingen, men det gikk fint å få en file av denne ene.


Mitt i vingen er det en brusk skive. Denne har som regel en file på hver side, men min fisk var litt liten, så jeg fikk kun ut en file. Den øverste delen ble for tynn til å spises.
Legg vingen på langs, og skjær tett inntil brusken for å få mest ut av fileeten.

To ferdig fileterte skatevinger.


Disse var så tynne, og fisken så fersk, at skinnet fikk sitte på. Har du litt tykkere fileter så går det fint å skjære av skinnet også. 

Så var det klart for MAT!!!!!!!! Skatevinge med deilig hjemmelaget potetstappe. 

Ingredisenser: 

2 stk selvfisket skatevinger
1 dl hvitvin
2 fedd hvitløk
2 gulerøtter
1/2 fenikkel
2 ss Ouzo/ Pernod(Lakris brennevin)

Potetstappe: 
4 poteter
4 ss meieri smør
1 dl fløte
Salt og pepper. 
Salte og peppre fisken.


Hell 1 dl hvitvin i gryta sammen med 2 fedd finhakket hvitløk. Legg på en rist og kok opp. Når det koker legger du skivene med fisk i risten og legger på lokk. Damp i ca 5 min. Skate vingene er "skivet" i kjøttet, men den er ferdig når du ser den løsner fra skinnet.


Som tilbehør delte jeg opp 2 gulerøtter og en halv fenikkel i tynne skiver. Sviss de i panna i litt godt smør, og ha over godt med salt og pepper.


Når grønnsakene er møre, og de har fått litt steke skorpe, skal du flambere grønnsakene. Jeg valgte å flamere i lakris brennevin, for det er en god anis smak på fenikkelen og Ouzo var helt perfekt for å fremheve smaken på grønnsakene.


Hell på ca 2 ss med brennevin og stå klar med lighter. Det er bare å passe nesa, for dette flammer opp skikkelig. Rist på panna til flammen gir seg. 
Det er lurt å ha et lokk tilgjenngelig som du fort kan legge over flammene OM det ikke skulle slukke av seg selv. Det er ikke så vedig stas med nedbrent kjøkken. 

Hjemmelaget potetstappe: 
Kok opp vann og ha i poteter. Del gjerne potetene i passende store biter, så går jobben litt kjappere. 
IKKE ha salt i kokevannet, for da blir stappen SEIG. 
Kok de møre, og hell av vannet. Tilsett 4 ss smør, salt og pepper og fløte til passe konsistens. Bruk en potetstapper eller en stavmikser og mos alt sammen. 
Dette er super enkelt og GODT!!!!

Skate servert med det kjøkkenet hadde av ingredienser. Legg potetstappe på midten av tellerken og legg fisk og grønnsaker rundt.  Det ble ett knall godt måltid, og ekstra godt smakte det nok siden jeg hadde fisket den SELV!!!!

Ønsker alle en kjempe fin dag videre. 

4 kommentarer:

 1. Er det ikke Andreas som har laget dette? Uansett,ser faktisk godt ut ;-)

  SvarSlett
 2. Det er nok jeg som har laget maten;)

  SvarSlett
 3. Så bare svææære og hårete mannehender på bildene...;) hehe

  SvarSlett
 4. Takk for beskrivelsen.
  Vi fikk en skate i dag og siden vi ikke helt viste hvordan vi skulle gå fram fulgte vi oppskriften din i grove trekk.
  Det ble en god og velsmakende rett.

  SvarSlett